Har folk mindre sex i dag?
På slutten av 2018 var det mye spenning rundt rapporten «The Sex Recession» i magasinet The Atlantic. For i følge nyere studier har de yngre generasjonene i USA mindre sex enn sine jevnaldrende foreldre. Det passer egentlig ikke med det faktum at vi i dag nesten konstant er omgitt av emnet sex – enten det er i filmer, bøker eller hva som helst. Og det har blitt mye lettere å håndtere det. Det er greit å være åpen om sex (heldigvis!). Serier som «Sex Education» eller podcaster som «Oh, Baby»er ikke bare underholdende, men gir også verdifulle tips for et tilfredsstillende sexliv. Og selv om vi ikke nødvendigvis prater om BDSM med foreldrene våre ved middagsbordet, blir det stadig færre tabuer. Og samtidig er det mange flere muligheter til å finne ut om dine personlige lidenskaper og forfølge dem – uten å kaste deg ut i sosial isolasjon. Sex har blitt et trendemne, absolutt sosialt akseptabelt og på moten. Så hvorfor har unge mennesker mindre sex? Er vi bare slitne nå?
Karrierestress, følelsen av utilstrekkelighet og mindre engasjement - grunner til mindre sex
Rundt 54 % av elever på videregående skole hadde allerede hatt seksuelle opplevelser i en undersøkelse i 1991 – i 2015 var det drøyt 41 %. Og den gjennomsnittlige voksne hadde bare sex 54 ganger i året i 2014, ned fra 62 koselige øyeblikk på slutten av 90-tallet. Det er nok enda mindre de siste årene...
I Tyskland ser ting litt annerledes ut i detalj, men tendensene er like: «Freizeit Monitor 2019»-studien har for eksempel nettopp vist at andelen tyskere som har sex minst en gang i måneden har falt med 4 % siden 2014. Mindre enn en tredjedel av tyskerne (30 %) har sex minst en gang i uken. Det er minst noen flere (40 %) blant de unge voksne – men det er egentlig ikke så mange.
Årsakene til det synkende sexlivet er mangfoldige og kan bare antas: På den ene siden utsettes unge i dag for mye større karrierestress – noe som gjør at romantiske forhold fort kan falle av veien. Hvis du så legger til misnøye med din egen kropp, kan det bli ganske vanskelig å til og med bli involvert med en annen person og komme i humør sammen. Og spesielt med alle de perfekte Instagram-bildene har det blitt forbannet lett å føle seg utilstrekkelig. Det er også denne konstante ikke-bindende naturen: Datingapper betyr at det er et stort utvalg – hvordan skal du ta en avgjørelse? Dette gjenspeiles også i en studie som viser at rundt 60 % av amerikanere under 35 år ikke er i et fast forhold. Mens det fortsatt er parene hvis sexliv er statistisk klart mer aktive.
Og sex er i luften overalt – for mye av det?
Og det er nok faktisk slik at vi også føler oss litt overveldet av sexens allestedsnærvær og av de høye forventningene som ofte gir gjenklang med det. For fra alle kanter ser vi hvor flott sex kan være. Men hva om vi ikke klarer det så bra selv? Og så føle seg dårlig fordi vi ikke kan følge med? Når det gjelder åpenhet, snakker vi «mye om sex, men ikke om sexen vi har selv», som journalisten og «opplyseren» Kristina Weitkamp ganske treffende sa det i et intervju. Og det vi snakker om gjør oss urolige. Det er ikke rart om ting ofte setter seg fast eller vi bare ikke har lyst til å ha sex når muligheten byr seg. Spesielt når vi først skal forholde oss til en (fortsatt) ukjent motpart. Generelt ser det ut til at det skjer mer og mer i teorien: du samler kamper, prater litt – men et ekte møte og alt etter det skjer ikke så ofte. Litt synd. Eller ikke?
Hva hjelper hvis jeg vil ha mer sex? – 5 solide tips
Og nå? Bare aksepter utviklingen eller er det noe vi kan gjøre selv om vi heller vil ha mer sex? Vi er selvfølgelig for det siste – og har derfor fem grunnleggende tips for deg for å gi mer plass til sex i livet ditt i fremtiden:
1. Ikke alltid ta den enkle ruten
Vi går ofte den enkle veien: en kamp og en lovende prat, men så trekker vi oss tilbake før vi tar det avgjørende skrittet mot en ekte date. Eller vi foretrekker å onanere fordi det er lettere enn å komme i en situasjon hvor vi føler oss usikre. Ikke nå lenger. I fremtiden, bare ignorer den enkle veien og ta modig et skritt fremover. Hvis det viser seg å være en feil, kan du alltid sjekke det og fortsette med de neste forsøkene.
2. Ikke bli fast i de mange alternativene
Jada, valget er stort og det er utrolig vanskelig å bestemme seg. Foretrekker du den hete Joyclub-bekjentskapet, den smarte medstudenten fra universitetet eller denne ene fyren som ser ut til å forstå oss så fullstendig etter å ha chattet noen ganger? Du satte deg raskt fast i mulighetene, og i sjokk foretrekker du ikke å involvere deg i noen av dem. Du bør heller sette en stopper for det også – helst ved å konsentrere deg om kun én person om gangen. Hvis du er i tvil, kan du fortsatt møte andre etter at det nåværende bekjentskapet er avsluttet. Forresten, det er bare rettferdig overfor andre mennesker. Eller vil du være en av mange?
3. Tillat mer nærhet og engasjer deg i hverandre
Hvis hvert romantisk møte er halvt og ingenting fordi vi har hemninger om engasjement, så har det selvfølgelig også en innvirkning på sexlivet. For selv om vi sier at vi tar det veldig med ro, er det ofte en usynlig vegg mellom oss. En beskyttelsesmur som skal beskytte oss mot skuffelser, for eksempel. Bare at mye godt kan gå tapt som et resultat og ekte nærhet noen ganger blir kunst. Derfor: Hvis et møte i utgangspunktet føles bra, tillat mer nærhet over tid og gi deg selv sjansen til å gjøre mer ut av det. Dette har vanligvis en ganske positiv innvirkning på sexlivet ditt også.
Og går det galt, går det galt. Så kan du fortelle deg selv at du prøvde, og til slutt vil det oppstå et lovende møte et annet sted.
4. Skjul stressfaktorer – skap tid for avslapning
Det finnes knapt en større begjærdreper enn stress – og det er nå allestedsnærværende. For ikke å la dette ødelegge sexlivet ditt også, bør du bevisst skape (tids)rom som stress ikke har tilgang til. Uansett hva du tenker på, kan du ta vare på det senere. Avslapping er det som teller under din velfortjente time-out – også i form av et lite lystbetont eventyr.
En god måte å lære å «slå av» på er gjennom meditasjon. Bare prøv det. Eller du starter ømheten med en liten massasje med avslappende musikk...
5. Å snakke om sex og dine egne behov – både på dater og i forhold
Sex blir vanligvis bare veldig bra når du kjenner dine seksuelle behov og de små hemmelighetene dere bruker for å få hverandre i gang. Dette krever selvsagt åpenhet og en viss grad av tillit. Men selv om det noen ganger kan føles ganske rart å snakke om egne erotiske ønsker, er det faktisk ingenting å være redd for. Ideene passer kanskje ikke alltid perfekt. På den annen side kan det være ganske kult å prøve ut nye ting sammen og så føle hvordan du kan bringe partneren din til helt nye høyder.
Selvfølgelig bør du alltid ta en bevisst beslutning om hvem du vil dele dine mest intime ønsker med. Avhengig av situasjonen kan det være verdt å gjøre dette på første date. Hvem vet hvilke muligheter som dukker opp da...
Ha det gøy med våre tips! Gi oss beskjed hvis de hjelper deg. Og hvis du kjenner noen innsidetips selv, er det bare å sende oss en melding! Atlantic-artikkelen formidlet forøvrig også noen gode nyheter: nemlig at eldre fortsatt er ganske aktive i disse dager. Så hvis du ikke har så mye sex når du er ung, kan du alltids ta igjen senere.