Hormonfri prevensjon for kvinner, de beste metodene
I denne artikkelen finner du ut hvilke hormonfrie prevensjonsmidler og prevensjonsmetoder som finnes for deg som kvinne. Du vil også få innsikt i hvordan metodene fungerer, hvor mye de koster og hvor sikre de er.
For å indikere sikkerhet bruker vi Pearl Index. Den indikerer hvor mange kvinner som har blitt gravide dersom de har brukt prevensjon regelmessig i 1 år. En perleindeks på 15 betyr at 15 av 100 kvinner har blitt gravide på ett år ved hjelp av denne metoden.
Hvilke prevensjonsmetoder finnes det for kvinner?
I motsetning til mannlige prevensjonsmetoder har kvinner et bredt spekter av prevensjonsmetoder tilgjengelig for dem. Totalt sett kan de deles inn i 4 forskjellige kategorier:
Hormonelle prevensjonsmetoder: Med disse prevensjonsmetodene administreres kroppens egne østrogener og progestiner på ulike måter. Disse hormonene lurer kroppen din til å tro at du er gravid, noe som gjør at du ikke kan bli gravid.
Kjemiske prevensjonsmetoder: Kort sagt, kjemiske prevensjonsmetoder som prevensjonsgeler eller kremer dreper eller immobiliserer sædceller. Disse sæddrepende midlene bør kun brukes sammen med andre prevensjonsmidler fordi de er usikre alene.
Mekaniske prevensjonsmetoder: Disse inkluderer kvinnelige kondomer, cervical caps eller prevensjonsmidler laget av kobber. Med disse prevensjonsmidlene bygges det opp en barriere som ikke kan penetreres av sædcellene.
Naturlige prevensjonsmidler: Temperaturmetoden eller kalendermetoden faller inn i denne kategorien av hormonfrie prevensjonsmetoder. I utgangspunktet er målet med disse metodene at du skal observere kroppen din for å bestemme dine fruktbare dager.
Naturlig prevensjon
For øyeblikket er det 5 forskjellige naturlige prevensjonsmetoder du kan bruke for å bli hormonfri. Det fine er: Hvis de brukes riktig og regelmessig, kan de til og med være veldig trygge.
I tillegg rapporterer mange kvinner at disse metodene har hjulpet dem mye til bedre å forstå og oppfatte syklusen og kroppen deres.
Bare for dette punktet kan det være verdt å teste en eller flere metoder.
Det er viktig at du ikke bare avstår fra samleie på eggløsningsdagen eller bruker andre prevensjonsmetoder som for eksempel kondom. Fordi sædceller kan overleve opptil 4 dager i livmoren. Det betyr at du bør planlegge minst 5 dager med avholdenhet eller beskyttelse.
Naturlig prevensjon med kalendermetoden
Kalenderprevensjon er en av de eldste naturlige prevensjonsmetodene. Den ble utviklet nesten samtidig av gynekologene Kyusaku Ogino og Hermann Knaus på 1920-tallet, og derfor er metoden også kjent som "Knaus-Ogino-metoden".
Alt du trenger for å bruke kalendermetoden er en sykluskalender eller journal.
Det er viktig at du observerer og dokumenterer syklusen din i ca 6 måneder før du begynner å regne. Er syklusen din regelmessig? Regelmessig avvikende eller uregelmessig?
I utgangspunktet forutsetter metoden en 28-dagers syklus, med eggløsning etter 14 dager.
Her kan du lese nøyaktig hvordan regnestykket fungerer.
Kostnader: Fra ca 6 euro for en sykkelkalender, men fungerer med hvilken som helst kalender
Perleindeks: 9 av 100
Livmorhalsmetoden i stedet for pillen
Med livmorhalsmetoden må du kjenne på livmorhalsen eller livmorhalsen. Fordi det endrer seg i løpet av syklusen din. Umiddelbart etter menstruasjon føles livmorhalsen stram og lukket. I tillegg er det da nærmere inngangen til skjeden.
I de fruktbare dagene er livmorhalsen myk (som lepper) og litt utvidet. I tillegg er den nå lenger inne i kroppen.
Denne metoden kombinerer godt med følgende naturlige prevensjonsmetoder.
Pris: Gratis
Perleindeks: 3 til 23 av 100
Prevensjon ved observasjon av livmorhalsslim
Livmorhalsslimmetoden, også kjent som Billings-metoden, fungerer på samme måte som livmorhalsmetoden.
Livmorhalsslimet endres i løpet av syklusen fra klumpete og tyktflytende etter menstruasjon til melkeaktig og uklar rett før eggløsning. Jo nærmere du kommer eggløsningen, jo mer flytende og klar vil livmorhalsslimet ditt bli.
På de mest fruktbare dagene kan du trekke i tråder med slimet mellom fingrene.
For å bruke cervical mucus metoden for prevensjon, må du teste og dokumentere mengde, farge og konsistens hver dag. Hvis mengden livmorhalsslim formerer seg på kort tid, kan du forvente å få eggløsning i løpet av 2 til 3 dager.
Pris: Gratis
Perleindeks: 15 av 100
Hormonfri prevensjon ved bruk av temperaturmetoden
Med denne metoden må du måle kroppstemperaturen etter å ha stått opp, også kalt basal kroppstemperatur, med et termometer.
Etter eggløsning stiger kroppstemperaturen med noen tideler av en grad, hvor den holder seg til menstruasjonen for så å synke igjen.
Fordi kroppstemperaturen din også kan påvirkes av stress eller sykdom, bør du alltid kombinere den med andre metoder som Billings-metoden.
Noen treningssporere tilbyr allerede funksjoner for pågående kroppstemperaturmåling. Disse inkluderer for eksempel Fitbit eller Oura.
Kostnader: Avhengig av produkt, mellom 2 og 399 euro
Perleindeks: 0,8 til 3 av 100
Prevensjon ved bruk av symptomtermisk metode
Symptotermisk prevensjonsmetode er en kombinasjon av temperaturmetoden, cervical mucus-metoden og om nødvendig cervix- eller kalendermetoden.
Ved å kombinere de forskjellige metodene kan du gjøre en mer pålitelig forutsigelse av dine fruktbare dager.
Kostnader: 2 til 399 euro, det kan være driftskostnader for apper
Perleindeks: 0,4 av 100
Kobberspiral, kobberkjede eller kobberkule for langtidsprevensjon
Med kobberprevensjonsmidlene har du den store fordelen at de brukes en gang av gynekologen og du kan da bruke dem til prevensjon i opptil 5 år. Hver 6. måned må du sjekke om alt fortsatt er på plass og det er det.
Kobberet skader sædcellene og immobiliserer den. I tillegg endres livmorhalsen, noe som også gjør det mye vanskeligere eller umulig for sædceller å trenge inn.
Ulempen med disse ikke-hormonelle prevensjonsmidlene er at innsetting og fjerning er ekstremt smertefullt. I noen tilfeller kan de også utløse kraftigere menstruasjonsblødninger og ubehag.
Kostnader: rundt 120 til 400 euro
Perleindeks: 0,4 til 1 av 100
Diafragma eller cervikalhette for prevensjon uten hormoner
Disse to hormonfrie prevensjonsmetodene er blant de tekniske prevensjonsmidlene for kvinner. Dette er silikonskiver som også har en fjærring inni. Mellomgulvet eller cervikalhetten kan settes inn opptil 2 timer før samleie for å blokkere sædceller.
Prevensjonsmidlene danner dermed en barriere foran livmorhalsen, som i tillegg kan forsterkes ved å påføre sæddrepende midler som prevensjonsgeler eller kremer.
Livmorhalshetter kan til og med suge på livmorhalsen, slik at de sitter strammere.
Ulempene med disse alternativene til pillen er at de må være i skjeden i minst 8 timer etter sex. I tillegg må de spesialtilpasses av gynekologer. I tillegg kan feil innsetting føre til uønskede graviditeter og de beskytter heller ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.
Kostnad: Omtrent 31 til 70 euro pluss prevensjonsgeler eller kremer fra ca. 10 til 15 euro per tube.
Perleindeks: 1 til 20 av 100
Kvinnelige kondomer som et alternativ til pillen
Kvinnelige kondomer, også kjent som "femidoms", ligner på mannlige kondomer. For å bruke den må du sette den ene enden inn i skjeden og fikse den. Den andre enden forblir utenfor og dekker vulvalleppene. Penis forblir innkapslet i denne latekshuden, som fanger opp all sperm.
En annen fordel med femidomer er at de også beskytter deg mot seksuelt overførbare sykdommer.
Dessverre er det også ulemper. Ved bruk kan de knitre, skli og de er ikke nødvendigvis enkle å bruke.
Pris: Fra ca 8,50 til 10,50 per pakke
Perleindeks: 5 til 25 av 100
Kondomer for sikker prevensjon
Som et alternativ til femidomer finnes det selvfølgelig kondomer som brukes av menn.
De er riktignok ikke et prevensjonsmiddel for deg som kvinne i så måte, men de er likevel et hormonfritt alternativ som er enkelt å bruke og lett å få tak i.
For å ha mest mulig sikkerhet og moro med det, må du (eller partneren din) være nøye med å bruke kondom i riktig størrelse.
Du kan lese her hvordan du eller din partner kan finne den perfekte kondomstørrelsen.
Pris: Fra ca 3,95 euro per pakke
Perleindeks: 2 til 12 av 100
Sterilisering - hormonfri, men endelig
Sterilisering er en hormonfri prevensjonsmetode for kvinner og menn som ikke lenger ønsker å få barn. Selv om det ofte annonseres at sterilisering er reversibel, er sjansene for suksess lave, og selv om de er det, reduseres sjansene for vellykket graviditet.
Med denne metoden er egglederne dine enten lukket eller kuttet. Som et resultat kan eggcellene ikke lenger migrere inn i livmoren, noe som gjør befruktning umulig.
Kostnader: Rundt 600 til 1000 euro (dekkes av helseforsikring hvis det er en medisinsk rapport om at sterilisering er nødvendig)
Perleindeks: 0,1 til 0,3 av 100
Hvor trygt er coitus interruptus som prevensjonsmiddel?
Å bruke coitus interruptus (også kalt uttrekksmetoden) som prevensjonsmetode er en av de mest utrygge prevensjonsmetodene.
Uønskede graviditeter kan skje ganske enkelt, og det beskytter ikke mot overføring av seksuelt overførbare sykdommer.
I prinsippet, med denne metoden, trekkes penis ut av skjeden rett før utløsning. Dette krever imidlertid mye selvkontroll og sæd kan fortsatt unnslippe fra penis før utløsning.
Perleindeksen på 4 til 18 graviditeter er bare et omtrentlig estimat og vil sannsynligvis være enda høyere i virkeligheten.
Pris: Gratis
Perleindeks: 4 til 18 av 100
Konklusjon om hormonfri prevensjon for kvinner
Det finnes mange forskjellige hormonfrie prevensjonsmetoder og prevensjonsmidler som du som kvinne kan bruke i stedet for p-piller, hormonstaver eller hormonspiraler. For å finne den beste metoden for deg, anbefaler vi å snakke med en gynekolog eller prøve ut naturlige prevensjonsmetoder for kvinner.
Les innlegget vårt om nye og gamle mannlige prevensjonsmetoder nå hvis du er nysgjerrig på hva som er i vente for dem.