Hva er Pearl Index - og hvorfor kondomer er bra!
Hvis du setter deg inn i prevensjonsmidler og deres effektivitet, vil du før eller siden snuble over Pearl Index. Finn ut hva dette målet betyr, hvordan det beregnes og hva Pearl Index for kondomer er her!
Hva er Pearl-indeksen?
Pearl-indeksen er et mål på prevensjonsmidlers sikkerhet. Jo lavere Pearl Index, desto bedre fungerer prevensjonsmiddelet.
Konkret angir Pearl Index hvor mange av 100 kvinner som blir gravide i løpet av ett år, selv om de har brukt et bestemt prevensjonsmiddel.
Hvordan beregnes Pearl-indeksen?
Pearl-indeksen kan beregnes med følgende formel:
((antall graviditeter x 12 måneder) x 100) / (antall kvinner x antall bruksmåneder).
En Pearl-indeks på 2 vil derfor bety at 2 av 100 kvinner ble gravide i løpet av ett år til tross for at de brukte prevensjon.
Verdien blir imidlertid vanligvis bare ekstrapolert til 100 kvinner og 1 år, uten at så mange kvinner faktisk har deltatt i en studie i løpet av denne perioden (se beregningseksempel).
Pearl-indeks Beregningseksempel: 85 kvinner tester en ny p-pille i 6 måneder. 1 kvinne blir gravid til tross for at hun tar p-pillen.
= ((1 graviditet x 12 måneder) x 100) / (85 kvinner x 6 måneders bruk) = 1200 / 510 = 2,35
Dette betyr at den nye p-pillen vil ha en Pearl Index på 2,35.
Ekstrapolert ville 2,35 av 100 kvinner blitt gravide innen ett år hvis de hadde brukt den nye p-pillen.
Hvor kommer Pearl-indeksen fra?
Pearl-indeksen ble oppfunnet på 1930-tallet av den amerikanske statistikeren Raymond Pearl og oppkalt etter ham. Målet var å utvikle en enkel metode for å måle prevensjonsmidlers effektivitet.
Hvor pålitelig er Pearl-indeksen?
Pearl-indeksen er et praktisk mål for en overfladisk sammenligning av prevensjonsbeskyttelsen til ulike prevensjonsmidler. Man bør imidlertid ikke stole blindt på Pearl-indeksen, fordi viktige faktorer som har stor innvirkning på fruktbarheten, i liten grad eller ikke i det hele tatt tas med i beregningen.
Ikke tatt hensyn til i Pearl-indeksen:
- Kvinnenes alder (fruktbarheten synker med økende alder).
- Generell, individuell, genetisk bestemt fruktbarhet.
- Kvinners livsstilsvaner (f.eks. kosthold, røyking).
- seksuell aktivitet/hyppighet av samleie
- Sykdommer eller medisinering
Teoretisk sett kunne en prevensjonsmiddelprodusent gjennomføre en Pearl Index-studie og bare la kvinner som lever seksuelt avholdende, dvs. som ikke har samleie i det hele tatt, delta.
Pearl-indeksen blir da 0, fordi ingen kvinner blir gravide i løpet av studien. Han kan da reklamere for prevensjonsmiddelet sitt med det flotte resultatet, selv om dette faktisk er falsifisert.
Det er også viktig å huske på at Pearl-indeksen kun måler beskyttelse mot unnfangelse. Det tas ikke hensyn til om og i hvilken grad det aktuelle prevensjonsmiddelet også beskytter mot kjønnssykdommer.
Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer - og det er hormonfritt!
Kondomet har en Pearl-indeks på 2 til 12, avhengig av om det gjøres feil ved påføringen.
Tips for riktig bruk av kondom
Hvorfor kondomet fortsatt er en allrounder når det gjelder prevensjon: I motsetning til p-piller, spiral og lignende beskytter kondomet også mot kjønnssykdommer som hiv og gonoré. Derfor bør man ikke unnlate å bruke kondom, spesielt ikke ved tilfeldige bekjentskaper og engangsknull. Men kondom har også sine fordeler i langvarige partnerskap og forhold: Man slipper å bruke hormonelle prevensjonsmidler, som kan gi alvorlige bivirkninger som blødningsforstyrrelser, kvalme, trombose og depresjon.
Med riktig kondomstørrelse kjenner du knapt kondomet i det hele tatt.
Hvorfor er det fortsatt mange som ikke bruker kondom? Særlig menn klager ofte over manglende følelse eller synes kondomet er irriterende. Men i de fleste tilfeller er det rett og slett feil kondomstørrelse som er årsaken til at kondomet sklir av, klemmer eller til og med strammer.
Med riktig kondomstørrelse passer alt: kondomet på penis og dermed også følelsen under sex. Finn ut hvilken kondomstørrelse du trenger her, og få ditt perfekte MISTER SIZE-kondom, for eksempel i et praktisk prøvesett.