Lateksallergi - Hva må du tenke på med kondomer?
Har du noen gang hørt om lateksallergi eller lurt på om du kan reagere på lateks, spesielt ved bruk av kondomer? I dette blogginnlegget kan du finne ut alt du trenger å vite om lateksallergi, symptomer, behandlingsalternativer og hva du bør tenke på når du bruker kondomer.
Hva er lateksallergi?
Lateksallergi oppstår når immunforsvaret reagerer overdrevent på visse proteiner i naturlig lateks. Lateks utvinnes av melkesaften fra gummitreet og brukes i en rekke produkter, fra medisinske hansker til kondomer. Kontakt med lateks kan forårsake allergiske reaksjoner som rødme i huden, hevelse, kløe eller til og med alvorlige reaksjoner som anafylaktisk sjokk.
Det finnes ulike former for lateksallergi. På den ene siden har vi straksallergien, der proteinene i lateksen er det utløsende stoffet, og forsvarsreaksjonen ofte oppstår i løpet av få minutter. På den andre siden har vi senallergien eller kontaktallergien: Her utvikler allergien seg først over tid, og utslett oppstår ofte først etter flere timer eller dager.
Hvor vanlig er lateksallergi, og hvem er spesielt utsatt?
Lateksallergi er ikke uvanlig. Rundt 1-2 % av befolkningen på verdensbasis er berørt. Personer som kommer i hyppig kontakt med lateks gjennom jobben sin, for eksempel medisinsk personale, og personer med visse eksisterende tilstander, for eksempel ryggmargsbrokk, har en spesielt høy risiko.
Symptomer på lateksallergi
Symptomene kan variere avhengig av type allergi og kontaktvei. Ved den umiddelbare typen oppstår reaksjoner som hoste, kortpustethet, hudutslett eller til og med anafylaktisk sjokk umiddelbart etter kontakt. Ved den sene typen, som utløses via huden, oppstår symptomene først timer til dager senere i form av eksem eller rødme i huden.
Utvikling av lateksallergi
De eksakte mekanismene som fører til utvikling av lateksallergi, er ennå ikke helt klarlagt. Det finnes imidlertid noen risikofaktorer og teorier:
- Genetisk disposisjon: Noen mennesker har en medfødt disposisjon for lett å utvikle allergi.
- Sensibilisering i tidlig barndom: Hyppig hudkontakt med lateksartikler (f.eks. smokker) i barndommen.
- Flere eksponeringer: Gjentatt intensiv kontakt, spesielt i helsevesenet.
- Strukturelle defekter: Personer med ryggmargsbrokk har ofte et svekket immunsystem.
- Kjemiske tilsetningsstoffer: I tillegg til naturlige lateksproteiner kan kjemikalier i lateks bidra til dannelse av allergener.
Man antar at allergisk sensibilisering skjer i flere trinn. For det første gjenkjenner immunforsvaret lateks-proteinene som fremmedlegemer, hvorpå det dannes antistoffer. Ved fornyet kontakt med lateks frigjøres deretter histaminer og andre signalstoffer som utløser den allergiske reaksjonen.
Hva må man ta hensyn til med kondomer?
Konvensjonelle lateks-kondomer er ikke et alternativ for personer med lateksallergi. De kan forårsake ubehagelige eller til og med farlige allergiske reaksjoner.
Selv om bare 1-2 % av alle mennesker har en ekte lateksallergi, kan enkelte, som nevnt ovenfor, reagere sensitivt på andre ingredienser i kondomer. Dette kan for eksempel være tilsetningsstoffer i glidemiddelbelegget. Våre Mister Size-kondomer er kun belagt med ren silikonolje av høy kvalitet og er derfor spesielt hudvennlige. Hvis du er usikker, anbefaler vi at du tester en pakke med tre kondomer først. Det kan også være nyttig å diskutere ingrediensene med legen din eller apoteket. Du finner en fullstendig liste over ingrediensene i beskrivelsen av hvert produkt i vår butikk.
Kondomer kan for øvrig også forårsake en lett brennende følelse hvis det ikke er nok fuktighet og kondomet gnir mot den indre vaginalveggen. For å unngå dette problemet anbefaler vi å bruke Mister Size økologisk glidemiddel, som er spesielt utviklet for å gi ekstra fuktighet og komfort.
Hvis du er allergisk mot lateks, finnes det heldigvis også lateksfrie alternativer laget av materialer som polyuretan eller polyisopren, som trygt kan brukes både til prevensjon og beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. Dessverre er lateksfrie kondomer ennå ikke tilgjengelige i alle mulige kondomstørrelser, slik tilfellet er med MISTER SIZE. Det betyr at de lateksfrie kondomene som finnes på markedet, ikke passer alle menn og derfor kan være ubehagelig trange, eller at kondomene kan være for løse og derfor gli lettere av.
Et godt alternativ hvis de lateksfrie kondomene ikke passer størrelsesmessig, er såkalte kvinnekondomer, da disse ofte er lateksfrie. Som navnet antyder, brukes et kvinnekondom av kvinnen i stedet for mannen. Grovt sett rulles ikke kondomet over penis, men kvinnen fører et større kondom inn i skjeden. Dette sikrer beskyttelse mot graviditet og seksuelt overførbare sykdommer, og det er ingen problemer med feil kondomstørrelse eller lateksallergi.
Hvorfor finnes det fortsatt ikke lateksfrie kondomer i ulike kondomstørrelser?
I mange land rundt om i verden, som i Europa, er kondomer medisinsk utstyr og krever lisens. Så snart en egenskap ved et medisinsk utstyr endres, for eksempel størrelsen eller materialet på et kondom, må det godkjennes. Disse godkjenningene er svært tidkrevende og kostbare, ettersom kondomets sikkerhet må garanteres. I tillegg møter nye materialer ofte juridiske hindringer som patentbeskyttelse og tilhørende lisensavgifter. Disse hindringene, sammen med en andel på 1-2 prosent lateksallergikere i befolkningen og dermed en mindre målgruppe for produktet, fører til betydelig høyere kostnader per kondom og gjør det vanskelig å tilby et slikt produkt til en rimelig markedsøkonomisk pris.
Behandling og håndtering av lateksallergi
Den mest effektive behandlingen er å unngå kontakt med lateks-produkter. De som er berørt, bør informere seg om produkter som inneholder lateks, og velge lateksfrie alternativer. Hvis det allerede har oppstått allergiske reaksjoner, kan antihistaminer eller kortisonsalver gi lindring. I alvorlige tilfeller, som anafylaktisk sjokk, er det nødvendig med umiddelbare akuttmedisinske tiltak.
Forebyggende tiltak og lateksfrie produkter
I tillegg til å bytte til lateksfrie kondomer finnes det andre forholdsregler for å unngå kontakt med lateks:
- Vær oppmerksom på produktmerkingen og spør hvis du er usikker
- Informer medisinsk personale om allergien din
- Vær forsiktig så du ikke bruker lateks uten å vite det, siden lateks finnes i mange produkter som man ofte ikke tenker over
- Ha med deg et allergikort og ha akuttmedisinen din tilgjengelig hvis du lider av en alvorlig form for allergi
Det er derfor viktig å alltid være nøye med ingredienslistene og produktmerkingen. Hvis "lateks" eller den vitenskapelige betegnelsen "naturgummi" står oppført, bør lateksallergikere unngå produktet. Kryptiske betegnelser som "gummi" eller "elastiske polymerer" kan også indikere lateksinnhold. Ifølge den tyske allergiinformasjonstjenesten finnes det for eksempel over 40 000 dagligdagse produkter som inneholder lateks.
For å unngå eksponering for lateks anbefales det å bruke alternative produkter som er laget av materialer som vinyl, silikon, polyuretan eller neopren. På medisinske institusjoner og på arbeidsplassen bør personalet informeres om lateksallergi, slik at man kan ta de nødvendige forholdsreglene. Man bør være forsiktig med å bruke begreper som "lavallergen", som faktisk er misvisende, ettersom det kan være færre allergener, men de er fortsatt til stede.
Produkter som inneholder lateks, er for eksempel
- Medisinske produkter: Hansker, katetre, ansiktsmasker, implantater
- Husholdningsartikler: Pakninger, gummistrikk
- Klær: strømpebukser, badetøy, skosåler
- Sanitærprodukter: Kondomer, smokk, bleier
- Kontorrekvisita: Viskelær, frimerker
- Fritidsartikler: Luftmadrasser, sportsmatter, baller, dukker, ballonger
- Bil: dekk, tetningsringer i motor/girkasse
Heldigvis finnes det, som nevnt ovenfor, gode alternativer laget av andre materialer uten lateks for mange produkter.
Lateksfrie alternativer
Medisinske produkter:
- Hansker: Nitril, neopren, vinyl
- Katetre: Silikon, termoplast
- Ansiktsmasker: Silikon, polypropylen
- Implantater: Silikon
Husholdningsartikler:
- Pakninger: Silikon, skum, glassfiberstoff
- Gummistrikk: elastan, polyester
Klær: Nylon, bomull, polyester
- Strømpebukser: nylon, bomull, polyester
- Badetøy: polyamid, polyester, resirkulert PET
- Skosåler: EVA-skum, termoplastisk gummi (TPR), polyuretan
Sanitærprodukter:
- Kondomer: Polyisopren, polyuretan, eller hvis kondomer ikke er tilgjengelige i riktig størrelse, er mange kvinnelige kondomer også tilgjengelige
- Sutter: silikon, termoplastisk elastomer
- Bleier: tøybleier uten lateksinnhold
Kontorrekvisita:
- Viskelær: Vinyl, plast
- Frimerker: tre, akrylglass
Fritidsartikler:
- Luftmadrasser: PVC, polyuretan, termoplastisk polyolefin
- Sportsmatter: PVC, EVA-skum
- Baller: PU-belagt stoff, termoplastisk gummi
- Dukker: Vinyl, silikon Vinyl, silikon
Mulige kryssreaksjoner
Personer med lateksallergi har en økt risiko for også å få en allergisk reaksjon mot andre stoffer. Dette kalles "kryssreaktivitet" og påvirker hovedsakelig proteiner som har en lignende molekylstruktur som de allergifremkallende lateks-proteinene.
Noen vanlige kryssreaksjoner ved lateksallergi:
- Matvarer: avokado, banan, kiwi, kastanje, litchi, hvitløk, potet, bokhvete, tomat, selleri, paprika, fersken, fiken, pasjonsfrukt, papaya, ananas, mango, melon, dadler, hasselnøtt, cashew, valnøtt.
- Pollen: Bermudagress, oliven, sypress, ricinusoljeplante
- Andre planter: Gummi arabicum, ficus benjamini, papain, ficaine, morbær, oleander, hamp, juletorn, periwinkle
Disse kryssallergiene kan føre til symptomer som hudutslett, mage- og tarmplager, luftveisproblemer eller til og med anafylaktisk sjokk. De som rammes, bør unngå de potensielt kryssreaktive stoffene eller få dem undersøkt av lege på forhånd.
Forskningstilnærminger og mulige fremtidige behandlinger
Selv om det i dag ikke finnes noen kur mot lateksallergi, jobber forskere på ulike felt med nye tilnærminger for å lindre symptomer og desensibilisering. Noen lovende studier fokuserer på
Unngåelse av allergener
Produsenter arbeider med å utvikle nye, hypoallergene lateksmaterialer ved å fjerne eller modifisere de allergifremkallende proteinene. De første kliniske studiene med slike produkter viser oppløftende resultater for lateksallergikere.
Immunterapi
Allergenspesifikk immunterapi (AIT) tar sikte på å "omstille" immunsystemet til stoffet ved hjelp av kontrollert allergenadministrering. Noen studier med modifiserte lateksallergener tyder på en mulig desensibilisering og reduksjon av symptomer.
Biologiske legemidler
Anti-IgE-antistoffer som omalizumab kan hemme aktiviteten til IgE-antistoffet som er ansvarlig for allergiske reaksjoner. Studier har vist en lindring av symptomer på lateksallergi.
Modifisering av opprinnelse
Siden lateksproteiner stammer fra det tropiske gummitreet, forskes det på genmodifiserte, hypoallergene varianter. Slike modifikasjoner kan redusere den allergifremkallende effekten av utgangsmaterialet.
Selv om ingen av disse metodene ennå har nådd markedsmodenhet, viser de fremskrittene som er gjort, at det er stor interesse og potensial for mer effektive behandlinger av lateksallergi i fremtiden.
Konklusjon
Lateksallergi er en alvorlig tilstand, men den er håndterbar hvis man vet hvordan man skal forholde seg til den. Spesielt når det gjelder prevensjon, er det viktig å sette seg inn i lateksfrie kondomer eller alternativer som for eksempel kvinnekondom, og å bruke dem for å unngå ubehagelige reaksjoner. Ved å være oppmerksom på produkter som inneholder lateks og bruke alternativer, kan du leve et bekymringsløst og trygt sexliv til tross for lateksallergi.